Vocabulary

Phrases

Grammar

Time in Tamil

This is a list of time related words in Tamil. This includes days, months, seasons. Very helpful basic vocabulary for anyone. Let's start with days!

Days: கிழமைகள்
kiḻamaikaḷ
Monday: திங்கட் கிழமை
tiṅkaṭ kiḻamai
Tuesday: செவ்வாய்க் கிழமை
cevvāyk kiḻamai
Wednesday: புதன் கிழமை
putaṉ kiḻamai
Thursday: வியாழக் கிழமை
viyāḻak kiḻamai
Friday: வெள்ளிக் கிழமை
veḷḷik kiḻamai
Saturday: சனிக் கிழமை
caṉik kiḻamai
Sunday: ஞாயிற்றுக் கிழமை
ñāyiṟṟuk kiḻamai

Now we move on to the 12 months of the year. What fun!

January: ஜனவரி
jaṉavari
February: பிப்ரவரி
pipravari
March: மார்ச்
mārc
April: ஏப்ரல்
ēpral
May: மே

June: ஜூன்
jūṉ
July: ஜூலை
jūlai
August: ஆகஸ்டு
ākasṭu
September: செப்டம்பர்
cepṭampar
October: அக்டோபர்
akṭōpar
November: நவம்பர்
navampar
December: டிசம்பர்
ṭicampar

Now let's learn about the seasons, hour, minutes and second...

Autumn: இலையுதிர்காலம்
ilaiyutirkālam
Winter: குளிர்காலம்
kuḷirkālam
Spring: வசந்தகாலம்
vacantakālam
Summer: கோடைகாலம்
kōṭaikālam
Seasons: பருவங்கள்
paruvaṅkaḷ
Months: மாதங்கள்
mātaṅkaḷ
Time: காலம் / நேரம்
kālam/ nēram
Hour: மணி
maṇi
Minute: வினாடி / நிமிடம்
viṉāṭi/ nimiṭam
Second: நொடி
noṭi

Finally we get to the senences section. This is where you will see some of the above time related words used in a common phrase.

Yesterday was Sunday: நேற்று ஞாயிற்றுக் கிழமை
nēṟṟu ñāyiṟṟuk kiḻamai
Today is Monday: இன்று திங்கட் கிழமை
iṉṟu tiṅkaṭ kiḻamai
See you tomorrow!: நாளை பார்க்கலாம்
nāḷai pārkkalām
I will visit you in August: நான் உங்களை ஆகஸ்ட்-ல் சந்திப்பேன்
nāṉ uṅkaḷai ākasṭ-l cantippēṉ
Winter is very cold here: குளிர்காலத்தில் இங்கே மிகவும் குளிராக உள்ளது.
kuḷirkālattil iṅkē mikavum kuḷirāka uḷḷatu.
I was born in July: நான் ஜூலையில் பிறந்தேன்
Nāṉ jūlaiyil piṟantēṉ

Did you enjoy the time lesson in Tamil? We hope so. Let's check out the next topic by choosing it below. You can also choose your own topic from the menu above.

Tamil BodyPrevious lesson:

Tamil Body

Next lesson:

Tamil Clothes

Tamil Clothes