Vocabulary

Phrases

Grammar

Gujarati Adverbs

This is a list of adverbs in Gujarati. This includes adverbs of time, place, manner and frequency. Which sums up most of what you need for daily use.

Now: હમણાં
hamaṇāṁ
Later: પછી
pachī
Tonight: આજે રાત્રે કે સાંજે
ājē rātrē kē sān̄jē
Last night: ગઈકાલે રાત્રે
ga'īkālē rātrē
This morning: આજે સવારે
ājē savārē
Yesterday: ગઈ કાલે
ga'ī kālē
Today: આજે
ājē
Tomorrow: આવતી કાલે
āvatī kālē
Next week: આવતા અઠવાડીયે
āvatā aṭhavāḍīyē
Already: ક્યારનું
kyāranuṁ
Recently: હમણાં હમણાં
hamaṇāṁ hamaṇāṁ
Lately: તાજેતરમાં
tājētaramāṁ
Soon: જલદી
jaladī
Immediately: તત્કાળ
tatkāḷa
Still: સ્થિર
sthira
Yet: હજુ સુધી
haju sudhī

After the above adverbs of time, now we move on to adverbs of place.

Here: અહીં
ahīṁ
There: ત્યાં
tyāṁ
Everywhere: સર્વત્ર
sarvatra
Anywhere: ક્યાંય, ગમે ત્યાં
kyānya, gamē tyāṁ

Now adverbs of manners, used to describe how something happens. They are usually placed after the main verb.

Carefully: ખંતથી, સાવચેતીથી
khantathī, sāvacētīthī
Alone: એકલું, એકલવાયું, સાથસંગાથ વિનાનું, ફક્ત, કોઈના સાથ વિના, એકલદોકલ, અનન્ય, અલગ રીતે
ēkaluṁ, ēkalavāyuṁ, sāthasaṅgātha vinānuṁ, phakta, kō'īnā sātha vinā, ēkaladōkala, anan'ya, alaga rītē
Very: ઘણું , અતિશય
ghaṇuṁ, atiśaya
Really: ખરેખર , સાચે જ
kharēkhara, sācē ja
Quickly: જલદીથી; ઝડપથી
jaladīthī; jhaḍapathī
Slowly: ધીમે ધીમે, મંદ ગતિએ
dhīmē dhīmē, manda gati'ē
Almost: ઘણું કરીને, લગભગ, મોટે ભાગે
ghaṇuṁ karīnē, lagabhaga, mōṭē bhāgē
Together: ભેગાં , સાથે , એક સાથે , સાથેસાથે ; એકી વખતે , સંગાથે
bhēgāṁ, sāthē, ēka sāthē, sāthēsāthē; ēkī vakhatē, saṅgāthē

These are adverbs of frequency, which are used to answer the question "how often?".

Always: હંમેશાં , સદાકાળ ; સર્વદા
hammēśāṁ, sadākāḷa; sarvadā
Sometimes: કયારેક
kayārēka
Rarely: ભાગ્યે જ, જવલ્લે જ
bhāgyē ja, javallē ja
Never: કદી નહિ, ક્યારેય નહિ, જરાય નહિ, બિલકુલ નહિ
kadī nahi, kyārēya nahi, jarāya nahi, bilakula nahi

We hope the adverbs lesson in Gujarati was useful to you. Let's move on to the next subject below. Or choose your own topic from the menu above.

Gujarati AdjectivesPrevious lesson:

Gujarati Adjectives

Next lesson:

Gujarati Plural

Gujarati Plural